Du behöver:
2 påsar saffran
1 påse jäst
6 dl mjölk
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk kardemumma
15-17 dl mjölk
Till fyllning:
Vaniljsocker
Smör
Så här gör du:
1. Häll jästen i en bunke. Tillsätt fingervarm mjölk och saffran, rör sedan om till jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg kardemumma och vetemjöl (lite i taget). Blanda ihop allt till en smidig deg, knåda sedan den i några minuter och låt den jäsa under en bakduk i ca 45 min.
2. Dela dagen i två delar. Kavla ut. Bre sedan på smör på hela ”degplattan” och strö över vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar på ca 1,5 cm eller efter önskemål. Precis som när ni gör vanliga kanelbullar.
3. Lägg i pappersformar, lägg över en bakduk och låt det jäsa i ca 30 min.
4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Sätt in i ungen på 250 grader i ca 7-9 minuter.
Smartpoints: Totalt 3 sp per bulle enligt min uträkning