Fröken Johnsson

”Sju veckor kvar – då har du rätt att ta ledigt”

Det är inte bara barnvagn som är en djungel, det där med föräldrapenning/föräldrar dagar är vad man har rätt och inte har rätt till är också en djungel. 

Läste en text på viföräldrar, en del visste jag och en del blev en överraskning för mig så jag tänkte att det kanske gäller er också, att ni kan lära er något utav texten. 
Texten handlar om tiden innan förlossningen, när ska man egentligen sluta jobba? när FÅR man egentligen sluta jobba?

Jag får ofta frågan av folk runt om kring mig hur länge jag tänkt jobba och så, det har jag inget svar på riktigt. Jag hoppas ju såklart att jag kan jobba så länge som möjligt för pengarna växer ju inte på träd (tyvärr), men jag antar att fallet inte alltid är så enkelt. NU mår jag bra, men om två veckor? Ja det har jag ju ingen aning om.

Däremot kan det vara nyttigt att veta hur man egentligen får lov att göra, exempelvis om man vill gå hem 14 dagar innan för att vila upp sig, får man det? 


Sju veckor kvar – då har du rätt att ta ledigt

I slutet av graviditeten känns kroppen tung och det är svårt att fokusera på jobbet. Då kan det vara skönt att vara ledig, eller åtminstone gå ner i arbetstid. Enligt föräldraledighetslagen har du rätt att ta ledigt för att till exempel förbereda barnrummet, fixa bebiskläder eller ta det lugnt hemma när sju veckor återstår av graviditeten. Här är några exempel på hur du kan vara ledig:

Föräldrapenning: Du kan få ut föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning. Den kan tas ut för hel, trefjärdedels, halv, en fjärdedels och en åttondels dag, så du kan välja om du vill vara helt ledig eller trappa ner lite i taget. Tänk på att du måste ansöka om föräldrapenning hos försäkringskassan senast samma dag som du vill ta ut den.

Semester: Om du inte vill slösa dina föräldradagar innan bebisen föds kan du ta semester i stället. Därför kan det vara bra att förbereda sig i god tid och spara ihop några extra semesterdagar inför graviditeten.

Havandeskapspenning: Om dina arbetsuppgifter är tunga, svåra och kanske till och med farliga att genomföra på grund av att du är gravid, kan du få rätt att vara ledig två månader före beräknad förlossning, till och med elfte dagen före beräknad förlossning. Detta gäller om din arbetsgivare inte kan omplacera dig till lättare sysslor. Det är försäkringskassan som bedömer om du har rätt till havandeskapspenning.

Sjukskriven: Ryggont, svår foglossning, ihållande sammandragningar. Vissa läkare tycker inte att graviditetskrämpor är en sjukdom, andra sjukskriver eftersom de anser att det är för svårt och jobbigt för dig att jobba. Stå på dig om du känner att din kropp inte orkar med arbete. Om du har rätt till sjukpenning under graviditeten bedöms individuellt, både av din läkare och av försäkringskassan. Kanske räcker det med att vara sjukskriven på deltid för att kroppen ska må bättre.

Jobba hemma:
Kanske har du ett jobb där du kan jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Ofta är det lättare att koppla av hemma och du slipper stressiga resor till och från jobbet.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats